در روستای ییلاقی و کوهستانی یوش از دهستان اوزرود شهرستان نور خانه نیما شاعر بلند آوازه شعر فارسی قرار دارد که توسط جدش بیش از 200 سال پیش با گجچبری و پنجرههای زیبای ارسی ساخته شده ست. خانه نیما همچنین آرامگاه وی است.
برچسبها:
آبشارهاي بلده در موقعیت جغرافیایی E5148 N3612 در استان مازندران واقع است. شايد بتوان منطقه بلده را با تلفيقي از کوه، رود، دشت و جنگل، يکي از زيباترين و پرجاذبه ترين مناطق البرز مرکزي دانست. طبيعت زيباي بلده با تاريخي کهن در هم آميخته است. بر روي ارتفاعات شمالي مشرف بر شهر بلده يک قلعه عظيم به چشم مي خورد که از معروفترين و بزرگترين قلعه هاي برجاي مانده در شمال ايرن بوده و به قلعه پولاد بلده معروف مي باشد. اين قلعه تا اوايل دوره صفويه داير و مسکون و مرکز يکي از مقتدرترين قدرت هاي محلي آن روز ايران به رياست ملک کيومرث پادوسبان و فرزندان او بوده است.
منطقه بلده به واسطه داشتن رودخانه هاي زيبا و خروشان مملو از آبشارهاي کوچک و بزرگ است که بسياري از آنان هنوز شناسايي نشده اند. از آبشارهاي گزارش شده از منطقه بلده مي توان به آبشار بطاهر کلا، آبشار يالرود، آبشار وسميط، آبشار ميناک و آبشار سواسره اشاره کرد که داراي فضايي کوهستاني و بيشه اي بوده و چشم اندازهايي بکر و شگفت دارند. تکميل اطلاعات در مورد آبشارهاي اين مناطق احتياج به تحقيق بيشتري دارد. رودخانه بطاهرکلا با جلوه هاي طبيعي زيبا، بطول تقريبي بيست کيلومتر از دامنه هاي شرقي کوه رستم چال در 64 کيلومتري جنوب غربي نور سرچشمه گرفته و پس از عبور از روستاهاي کلاچاي، بردون و کمر با رودخانه لور مخلوط شده و به خوش رود تغيير نام مي يابد. اين رودخانه در مسير خود از چشمه هاي بسياري آبگيري کرده و آبشارهاي کوچک و بزرگ زيادي را باعث مي شود. همچنين در نزديکي روستاي يالرود، در فاصله 10 کيلومتري جنوب بلده و در دامنه کوه خرچر مي توان آبشارهاي زيبايي را درون تنگه هاي باريک و صعب العبور يافت که همچنان دست نخورده باقي مانده اند، مسير يالرود آنقدر زيبا و بکر است که طي آن، اصلا احساس خستگي نخواهيد کرد. طبيعت اين منطقه روح هر انساني را نوازش مي کند.
برچسبها:
این عمارت زیبا در مرکز شهر ساری و در محلهای موسوم به آب انبار نو قرار دارد. در حدود 130 سال پیش سردار جلیل از امرای ارتش دوره قاجار، این بنای دو طبقه را برای فرزندش «امیرنصرت شکوه نظام» ساخت اما با فوت امیرنصرت این بنا به فرزند وی منوچهرخان کلبادی به ارث رسید. این عمارت به موزه صنایع دستی ساری تغییر کاربری داده است.
برچسبها:
سورَک یکی از شهرهای استان مازندران ایران است. این شهر مرکز شهرستان میاندرود است.روستای سورک در ۱۵دی ۱۳۷۵ تبدیل به شهر ودرسال۱۳۷۶شهرداری آن تاسیس گردید.
وجه تسمیه
شکل و تلفظ صحیح کلمه « سورِک » به صورت « SUREK » است. واژه ی(سور)یک واژه کهن اوستایی است که اصل آن(سوئیرا)می باشد به معنای جشن و سرور. البته وجه دیگری نیز برای این واژه قائل شده اند که در آن سور به معنی گل سرخ به کار گرفته شده است از آنجاییکه سورک در گذشته ای نه چندان دور مرکز تولید انار بوده است،در فصل شکوفه دادن درختان انار همه جا به رنگ سرخ در می آمده است.
پیشینه
سابقه ی تاریخی سورک دقیقاً مشخص نمیباشد ولی آنچه مسلم است این است که این منطقه سابقه ی طولانی تاریخی دارد.این شهر در دوران مختلف دستحوش حملات گوناگون شده است. در دوره قبل از اسلام توسط(سکا)ها ویران گشت.حکومت اسپهبدان مازندران به این منطقه رونق ویژه بخشید و باعث آبادی آن گشت. اما در زمان حکومت مرعشیان و میر تیمور مرعشی(800 ه.ق)سادات مرتضایی که از سادات مرعشی بودند به حکومت سورک دست یافتند.(این موضوع می تواند دلیل خوبی باشد برای آنکه سورک قبل از800هجری نیز دیاری آباد بوده و استقرار حکومت داشته است.)در سالهای970هجری در درگیری حکام مرعشی به دستور میر سلطان مراد سپاهی به سورک حمله می کند و آنرا به آتش می کشد تا حکومت سادات مرتضایی را از سورک بر اندازد. در دوران حکومت میر سلطان مراد دوم سورک مورد تهاجم ملک بهمن قرار گرفت و بازار و خانه ها به آتش کشیده شد. در سفرنامه کنت دو گو بینو سیاح و سفیر فرانسه در دربار قاجار از سورک نام برده شده است. محمدعلی شاه قاجار نیز پس از شکست از مشروطه خواهان هنگام فرار صبح ر ادر سورک به سر برد و بعد از صبحانه به سمت روسیه گریخت.
موقعیت
سورک در ۱۲ کیلومتری شرق ساری واقع است. مردم آن به گویش مازندرانی صحبت میکنند.این شهر از غرب با شهرستان نکا همسایه می باشد و در فاصله ی حدوداً 30 کیلومتری بهشهر قرار دارد. در شمال این شهر دریای مازندران و ساحل گهرباران قرار دارد.
در ناحیه جنوبی سورک و در حد فاصل کوهدشت،یک گسل سراسری با امتداد شمال شرقی-جنوب غربی وجود دارد که ناحیه دشت را پایین انداخته است.در حوزه این شهر 3تیپ ناهمواری دیده می شود: ناهمواری های بخش جنوبی که ارتفاع آن بین200تا800متر متغیر است و آخرین عوارض برجستگی البرز می باشد که در گذشته پوشیده از جنگل و اکنون باغات میوه هستند. ناهمواری میانی که قسمت عمده سطح حوزه را تشکیل می دهد و از جلگه نسبتاً هموار آبرفتی تشکیل شده است که با شیب ملایم به سمت شمال و دریای مازندران کشیده شده است. بخش شمال که ادامه جلگه ها به سمت دریاست و در امتداد ساحل به شکل زمینهای ماسه زار و مردابی می باشد و10تا32متر از سطح دریای کاسپین بالاتر است.
جمعیت
بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این شهر (۲٬۳۷۷خانوار) برابر با ۸٬۸۱۷نفر ،سرشماری سال۱۳۹۰ برابر ۸۸۶۷نفرجمعیت بودهاست.[۵] بیشتر مهاجران غیر بومی این شهر(که تعداد زیادی از ساکنان را تشکیل می دهند)از ییلاقات اطراف و روستاهای منطقه هزار جریب مهاجرت کرده اند.
مذهبی
مردم این شهر مسلمان و پیرو مذهب شیعه اثنی عشری می باشند. مراسم عزاداری این شهر در ماه محرم و بخصوص در روز عاشورا بسیار شهرت دارد و هر ساله جمعیت زیادی برای مشاهده این مراسم از شهرها و استان های گوناگون به این شهر می آیند. این مراسم سال های سال است که توسط مردم سورک برگزار می شود.در این روز پس از مراسم عزاداری و نماز ظهر عاشورا از میهمانان شهر در منازل مردم پذیرایی می شود. مراسم عاشورای سورک بزرگترین مراسم عزاداری منطقه در روز عاشورا می باشد.
جاذبه های طبیعی
دشت ناز دشت ناز منطقهای در ۲۹ کیلومتری شمال شرق ساری است. پیش از انقلاب اسلامی ایران، این منطقه که جزء زمینهای ماترک رضاشاه بود، توسط عبدالرضا پهلوی توسعه یافت و در آن فرودگاه، کشاورزی مکانیزه و پناهگاه حیات وحش احداث گردید. این منطقه در شهرستان میاندرود به مرکزیت سورک واقع گشته است و راه دسترسی آن از سه راه سورک به سمت ساحل گهرباران می باشد.
این منطقه حدود ۵۵ هکتار وسعت دارد و مرکز اصلی تکثیر در اسارت زیرگونه در آستانه انقراض گوزن زرد ایرانی است.
پناهگاه حیات وحش دشت ناز در موقعیت جغرافیایی N364205 E531211 در استان مازندران و در 29 کیلومتری ضلع شمال شرقی ساری واقع شده است. مساحت آن در حدود56 هکتار می باشد. پوشش گیاهی: بلوط ،انجیلی و ممرز . پناهگاه حیات وحش دشت ناز با مساحتی بالغ بر 56 هکتار طی مصوبه شماره 63 مورخ 21/5/1354 شورایعالی محیط زیست به مجموعه مناطق تحت مدیریت سازمان پیوست این پناهگاه که در حدود ۵۵ هکتار وسعت دارد و در شمال شرقی ساری با فضایی از جنگلهای جلگهای قرار گرفته، از سال ۱۳۴۶ به صورت محل تکثیر گوزن زرد ایرانی درآمده است. در این پناهگاه ضمن حفاظت و نگهداری گوزن زرد ایرانی که تعلیف آنها دستی صورت میگیرد همه ساله تعدادی از گوزنهای تولید شده را به زیستگاههای اصلی، یعنی حواشی رودخانه دز و کارون منتقل میکنند. تعدادی از گوزنهای این پناهگاه به جزیره اشک در دریاچه ارومیه نیز انتقال داده شدهاند. پیرامون این پناهگاه حصارکشی شده است و گوزنها را از پشت دیوارهای سیمی میتوان مشاهده کرد.
ویژگیهای منطقه وجود دریای سحرانگیز گهرباران و دامنههای آرامش بخش و روح افزای کوههای البرز و نیز جنگل سرسبز و فرح انگیز میاندرود به همراه حدود 27 نقطۀ ثبت شدۀ گردشگری، از قابلیتهای فراوان این منطقه در توریسم است. این منطقه کوهستانی که از جنگلهای هیرکانی پوشیده شده است یکی ا ز منحصربهفرد ترین اکوسیستم های طبیعی کشور را دارا میباشد. وجود بیش از447 گونه گیاهی خود مبین این موضوع است. از گونه های مهم گیاهی میتوان از ممرز؛ راش؛ توسکا؛ انجیلی و لیلکی و از گونه های مهم جانوری میتوان از گوزن زرد؛ مرال؛ شوکا؛ گربه جنگلی و قرقاول نام برد.
این پناهگاه زیستگاه یکی از نادرترین گونههای گوزن در جهان، یعنی گوزن زرد ایرانی است. عوامل تهدید کننده: از مهمترین عوامل تهدید میتوان از اقزایش گونه گوزن زرد که خطری بالقوه برای گونه های اندمیک منطقه به حساب می آید نام برد.
ویژگی و سیمای عمومی منطقه( شامل وضعیت توپوگرافی , چشم انداز، پو شش گیاهی وگونه های شاخص گیاهی , وضعیت عمومی حیات وحش و گونه های شاخص و کریدورها ) بصورت لکه جنگلی جلگه ای باز مانده از اراضی جنگل جلگه ای در دشتی هموار و گونه های غالب آزاد و بلوط ،
جاذبه های اکوتوریستی : اراضی جنگلی جلگه ای و نزدیک به شهر و روستا و جاده اصلی سورک-گهر باران
وضعیت عمومی اقتصادی اجتماعی : جوامع محلی و سکونت گاههای روستائی و معیشت کشاورزی و باغداری
تعارضات مهم منطقه : فشار ناشی از نگهداری و تکثیر گوزن زرد طی بیش از 5 دهه ، و تخریب پوشش جنگلی و عدم رویش درختچه ها ی جدید و جایگزینی
تجهیزات و امکانات : تجهیزات و امکانات حفاظتی مراکز محیط بانی و سر محیط بانی و با 1 دستگاه خودرو و 2 موتور تریل و تراکتور
سایر ملاحظات :در حال حاضر بعنوان مر کز تکثیر گوزن زرد ایرانی محسوب می گردد.
شرکت زراعی دشت ناز
شرکت زراعی دشت ناز در جاده ساری به سورک و در جاده گهرباران به دریای مازندران واقع شده است . کل اراضی شرکت 3100 هکتار بوده که 2678 هکتار از زمینها قابل کشت و مابقی اراضی را کانالهای آبرسانی و زهکشها و جاده های ارتباطی بین مزارع بطول حدود 50 کیلومتر و زهکشها بطول 170 کیلومتر و سایر تاسیسات ، ساختمان اداری و انبارها و هانکار ماشین آلات و ساختمان کمپوست را تشکیل می دهد . این شرکت با پیشینه 50 ساله پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی حسب فرمان حکومتی بنیانگذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی (ره) با کلیه اراضی ، ساختمانها ، تاسیسات و سایر اموال منقول و غیر منقول موجود دراختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفته و پس از ثبت در اداره ثبت شرکتها در سال 1365 فعالیت خود را بر مبنای مفاد اساسنامه در امور کشاورزی تاکنون ادامه داده است شرکت دشت ناز با برخورداری از دهها کارشناس و کارگر ماهر و با استفاده از تجهیزات، ماشینآلات و تکنولوژی پیشرفته و سیستم مدرن آبیاری تحت فشار یکی از واحدهای تولیدی معتبر کشور در امور تولید بذور استراتژیک نظیر ذرت هیبرید ، سویا ، گندم و همچنین تولید شالی هیبرید و ماهیان گرم آبی و سبزی و صیفی و کمپوست (تولید قارچ) بوده که توانسته است اهداف مقدس نظام جمهوری اسلامی را در امر اشتغال زائی و شکوفایی اقتصادی در راستای محرومیت زدایی منطقه جامه عمل بپوشاند . شرکت دارای دو واحد آببندان دو منظوره به گنجایش 5 میلیون مترمکعب جهت ذخیره آب و پرورش ماهی گرمابی به میزان 450 تن و بچه ماهی بمیزان 30 تن می باشد. میزان تولیدات شرکت مقدار 21هزار تن محصول همگن شده بر اساس گندم بوده که شامل : گندم بذری ، کلزا ، ذرت دانه ای و بذری و ذرت علوفه ای ، شالی ، سویا ، ماهی ، لوبیا سبز ، سبزی و صیفی و کمپوست می باشد . تعداد نیروی انسانی شرکت زراعی دشت ناز 44 نفر پرسنل دائم و 19 نفر پرسنل قراردادی می باشد . همچنین شرکت از وجود 250 نفر پرسنل فصلی جهت پیشبرد امورات زراعی طی مدت یکسال استفاده می نماید .
اهداف دراز مدت شرکت : شرکت زراعی دشت ناز در نظر دارد با استفاده از کارشناسان خبره و بهره مندی کامل از توان کارشناسی و نظرات مشورتی اساتید فن با عنوان گروه مشاوران و متخصصین، اهداف زیر را محقق سازد. 1-توسعه کشاورزی پایدار 2-حفظ و تقویت بستر تولید یعنی خاک بمنظور پایداری در تولید 3-کاهش مصرف سموم با تولید زنبورهای تریکوگراما و براکون بعنوان حشرات پارازیتگر جهت ایجاد مبارزه بیولوژیکی علیه آفات مزارع 4-بالا بردن سطح زیر کشت با انجام کشتهای مضاعف (دو کشت در یکسال زراعی) 5-بالا بردن کیفیت تغذیه ای جهت مصرف انسان و دام 6-حفظ محیط زیست 7-استفاده بهینه از آب و خاک و بالا بردن راندمان آبیاری با ایجاد سیستم های تحت فشار پیشرفته در سطح کل مزارع شرکت 8-بالا بردن دانش فنی کارشناسان شاغل و بکارگیری نیروهای متخصص با توجه به دارا بودن پتانسل های بالقوه بالا در شرکت 9-ایجاد طرحهای تحقیقاتی بمنظور افزایش تولید در واحد سطح و گزینش ارقام جدید از ارقام سازگار در منطقه 10-برنامهریزی شرکت به منظور تولید بذور استراتژیک مورد نیاز کشورو منطقه 11-ایجاد طرحهای نوین کشاورزی بعنوان الگوی و پایلوت کشاورزی منطقه 12-آموزش و بازدید دانشجویان و کارشناسان کشور از شرکت بمنظور آشنایی با اصول کشاورزی مدرن 13-تنوع در تولید و توسعه آن در سطح منطقه 14-کاهش هزینه تولید 15-رعایت اصول بهزراعی 16-بهینه سازی مصرف کود و استفاده موثر و متعادل از انواع کودهای شیمیایی برای نیل به حداکثر تولید و پایداری آن در خاک و در نهایت بهره وری در تمام شاخص های مهم کشاورزی.
فرودگاه بینالمللی ساری(دشت ناز)
این فرودگاه در میاندرود قرار دارد و مسیر اصلی دسترسی آن از جاده ی فرودگاه می باشد. فرودگاه دشت ناز، نام فرودگاهی در شهرستان میاندرود است.این فرودگاه به عنوان یک فرودگاه بینالمللی شناخته میشود.
این فرودگاه در 5 کیلومتری شمال سورک قرار دارد. ازفرودگاه دشت ناز به شهرهای تهران و مشهد پروازهای روزانهای توسط ماهان ایر برقرار است. این فرودگاه بینالمللی است و در ۱۵ کیلومتری ساری واقع شده و پروازهای داخلی ان به شهرهای مشهد – شیراز-اهواز- عسلویه-تهران- بندرعباس-قشم برقرار است.فرودگاه بینالمللی میاندرود از نظر تعداد مسافر و تعداد پرواز در کشور دارای رتبه ١١ است و بزرگترین فرودگاه شمال کشور است. این فرودگاه در هفته بیش از ٧٧ پرواز دارد . این فرودگاه در مسیر اتوبان سورک-نکا روبروی هتل بادله در انتهای بزرگراه جدید فرودگاه در بلوار شاه آباد واقع شده است.
کارخانه نکا چوب
این کارخانه از سال ۱۳۵۰ به منظور بهرهبرداری از جنگلها تاسیس گردید.این کارخانه از لحاظ موقعیت مکانی هم اکنون در حاشیه شهر سورک قرار دارد،ولی به موجب ماده ۵ اساسنامه آن، مرکز اصلی این شرکت شهرستان ساری است.این کارخانه بهمراه شهرک مسکونی آن واقع در مرز شهرستان هستند.
برچسبها:
عباسآباد از شهرهای بخش عباسآباد در شهرستان عباسآباد در استان مازندران و واقع در ناحیه شرقی شهرستان تنکابن ایران است. این شهر از شمال به دریای خزر، از جنوب به منطقه کلاردشت، از غرب به شهر نشتارود و از شرق به شهر سلمانشهر (متل قوی سابق) متصل میگردد. عباسآباد بر اساس آخرین آمار سازمان سرشماری ایران در سال ۱۳۸۹ جمعیتی بالغ بر ۱۲۱۳۹ نفر را دارد و شهرهای کلارآباد و سلمانشهر زیر مجموعه اداری آن میباشند.
این شهرستان دارای روستاهای زیادی است. (مشهدی سرا، سیدمحله، کاظم کلاً، پلنگ کلاً، لنگا، ماشال اباد، پرچ ور، هردوآبرود، محمدحسین آباد، امرجکلا، شل محله، شهیدمحله، پسنده علیاوسفلی ، دراسرا، تازه آباد، تیلور سر، جمشید آباد، چارز، کیاده، یالبندان، خوشامیان، اسبچین و…)
شغل اصلی مردمان این شهر کشاورزی و باغداری میباشد. کشت برنج در فصل بهارآغاز شده و تا اواسط تابستان برداشت میشود. کیوی، پرتغال، نارنگی از مهمترین محصولات باغداری این شهر میباشد. همچنین پرورش گل و گیاه در این شهر رونق بسیاری دارد.
گویش مردم این شهر طبری متعادل میباشد و درایام مهم سال همانند عید نوروز و مراسم عزاداری و جشنها نیز دارای آئین خاص خود میباشند. باگسترش روزافزون شهرک سازی مناظر سرسبز این شهر در خطر نابودی قرار گرفتهاست. این فرایند به قدری شدت یافته که اکثر مردم اقدام به فروش زمینهای کشاورزی خود نمودهاند. ازاماکن مذهبی این شهر میتوان به بقعه سیدکیا ابولحسن واقع در مزار شهدای مشهدیسرا اشاره کرد.
در مهرماه ۱۳۸۸ بخش عباسآباد (تنکابن) به شهرستان عباسآباد ارتقاء یافت.
تاریخچه
چارلز فرانسیس مکنزی که در سال ۱۸۵۹ میلادی از این محل عبور کرده چنین وصفی در خصوص آن ارائه میدهد: «به دره زیبایی(عباسآباد ) رسیدیم، این ده موقعیت خوبی دارد و روی پشتهای سرسبز و به فاصله کمی از کنار دریا قرار دارد. موقعیت عباسآباد از دهات بسیاری که تا کنون دیده بودم مناسبتر مینمود. نام این ده به شاه عباس مربوط نیست و نام یکی از اهالی محل است که بانی آن بوده….. در این ده بیست و پنج خانه هست. یک قبرستان دارد که مانند سایر قبرستانهای ایران، هیچگونه تزئیناتی نداشت.
برچسبها:
شهرستان قائم شهر بر حسب شواهد و قرائن موجود از جمله اماکن مذهبی نظیر امامزاده یوسف رضا و یا آرامگاه علامه فقیه شیخ طبرسی از سابقه دیرینه تمدن و فرهنگ قبل از قرن ششم هجری خبر میدهد و با توجه به سوابق موجود بنای اولیه این شهر در دوران قاجاریه با نام علی آباد نهاده شد که شامل قریه ای با واحدهای تجاری و مسکونی در حوالی میدان طالقانی امروزی و محله هایی در اطراف و روستاهای بزرگ نظیر چمنو(جمنان فعلی) قادیکلا و کوچکسرا در حاشیه بوده است که بعد از انقراض دوران قاجاریه و آغاز حکومت رضا خانی به لحاظ موقعیت خاص منطقه ای (محل عبور کاروانهای تجارتی و زیارتی از استانهای همجوار مانند تهران گیلان و خراسان ) . حکومت آن زمان را بر آن داشت که در شهر واحدهای صنعتی کوچک و بزرگ از قبیل کارخانجات نساجی و گونی بافی و چوب بری و شالیکوبی دایر نماید این مسائل باعث شد که مردم از اطراف و اکناف و سایر ولایات کشور به این سامان مهاجرت نمایند و نهایتا در سال 1313 علی آباد تبدیل به شهرستان شاهی شد و در این مقطع از زمان با احداث راه آهن سراسری و توسعه صنایع نساجی در این شهرستان کمکم به جمعیت و توسعه عمرانی و ساخت و ساز شهر افزوده شد. پس از انقلاب نام این شهرستان به قائم شهر تغییر یافت و امروز به عنوان یک شهرستان استراتژیک جغرافیایی که ارتباط تهران بزرگ را با شمال و شمال شرقی از دو مسیر متفاوت جاده فیروزکوه و جاده هراز مرتبط می سازد دارای اهمیت ویژه می باشد
منابع طبیعی و جنگل ها
با توجه به اوضاع طبيعی شهرستان قائم شهر ، بارش و رطوبت جهت ايجاد پوشش گياهی فراهم می باشد. البته پوشش گياهی در تمام نقاط آن يکسان نمی باشد زيرا تا ارتفاع 2000 متری که نفوذ رطوبت دريآی خزر از بين رفته و يآ به کمترين مقدار می رسد ، از تراکم جنگل بسيار کم می شود و بمرور بجای جنگل مراتع جايگزين می شود. در شهرستان قائم شهر فصل خشک به طور کامل وجود ندارد جنگل : شروع جنگل قائم شهر از کوه پايه های البرز شمالی ميباشد که دارای حداکثر بارندگی می باشد و ميزان گسترش جنگل در گذشته به طرف دشت بيشتر بوده است که به مرور به منظور تهيه اراضی مزروعی ، درختان جنگل کاملا بريده شده اندو يا به صورت بقايای جنگل مخروبه با درختان پهن برگ ديده می شوند. به طور کلی جنگل ها در حاشيه جنوبی قائم شهر دارای تراکم بيشتری است و انواع درختان مانند : راش ، ممرز ، توسکا و کلهر ملج انجيلی و … می توان ديد پارک جنگلی تالار : پارک تالار يکی از پارکهای جنگلی معروف شهرستان قائم شهر می باشد که اين پارک در سال 1371 تاسيس شده و مساحت آن بالغ بر 160 هکتار می باشد. فرآورده های جنگلی عبارت است از : ذغال ، چوب ، هيزم ، چوب آلات تبديلی این جنگل در 10 کیلومتری قائم شهر قراردارد. و پوشیده از درختان آزاد ، ممرز ، توسکا ، بلوط ، اوجا ، ملچ ، عرعر ، انجیر ، ولیک ، شمشاد ، انار ، بوته تمشک و.. با چشم اندازهایی بسیار زیبا و بدیع دارای امکانات بهداشتی و تفریحی مثل زمین فوتبال میبباشد
موقعیت فرهنگی
مردم شهرستان قائم شهر که عموما دارای مشاغل کارگری هستند همواره از نظر علمی و آموزشی دارای جایگاه ممتازی در استان می باشند. از نظر درصد با سوادی مردم این شهرستان رتبه اول در استان را دارا می باشد. جمعیت افراد با سواد در قائم شهر 83.9 درصد بوده و همچنین این شهرستان از نظر تعداد دانشجوی رشته های مختلف بخصوص رشته های پزشکی و تعداد پزشکان به نسبت جمعیت رتبه بسیار خوبی را در استان و کشور دارا می است. این شهرستان از بعد آموزش عالی در دو مرکز : دانشگاه آزاد و تربیت معلم بانوان برخوردار است. مرکز تربیت معلم در سال 1358 راه اندازی شد و در حال حاضر با داشتن 120 دانشجو در چهار رشته ی تحصیلی فعالیت می کند
موقعیت جغرافیایی
قائم شهر یکی از شهرستان های مرکزی استان مازندران است که از آب و هوای مناسبی برخوردار میباشد. حدود جغرافیایی آن از شمال به شهرستان جویبار (که زمانی جزو قائم شهر بود) ، از جنوب به شهرستان سوادکوه (که سوادکوه نیز زمانی جزو قائم شهر بود) ، ، از غرب به شهرستان بابل و از شرق به شهرستان ساری محدود است. ارتفاع قائم شهر از سطح دریا 51.2 متر است و در اقلیم معتدل و مرطوب در دشت شیبدار تا نسبتا مسطح و بر روی رسوبات آبرفتی دوران چهارم زمین شناسی قرار گرفته است. مساحت شهرستان قائم شهر در حدود 740 کیلومتر مربع و تراکم نسبی جمعیت آن 452 نفر در کیلومتر مربع می باشد که پر تراکم ترین شهرستان در سطح استان محسوب می گردد. و اخیرا اعلام شده است که یکی از پر تراکم ترین شهر ها بعد از تهران !!! است
ترکیب جمعیتی
جمعیت شهرستان قائم شهر بر اساس آمار گیری 1377 نزدیک به 269268 نفر است. این شهرستان در حال حاضر از دو شهر قا ئم شهر و کیاکلا و یک بخش مرکزی تشکیل شده است. بخش مرکزی شامل 5 دهستان و 112 روستا می باشد. در گذشته شهر های جویبار و سوادکوه نیز جزو شهر تان قائم شهر به حساب می آمدند که به شهرستان ارتقا یافتند. ترکیب جمعیتی شهرستان با توجه به مهاجر پذیر بودن آن شامل اقوام مختلفی از جمله سوادکوهی ها ، آذری ها ، شهمیرزادی ها ، گرمساری ها و ساکنان بومی می باشد
رودخانه ها و منابع آب
قائم شهر دارای دو رود مهم میباشد که در دوجهت شرق و غرب این شهرستان جاری است
رودخانه تالار
این رودخانه از ارتفاعات کوه های سوادکوه و سمنان سرچشمه می گیرد و پس از پیوستن چند شاخه به آن ، از غرب قائم شهر گذشته ، ضمن عبور از منطقه کیاکلای قائم شهر در قسمت غربی قریه کاله و عرب خیل به دریای خزر می ریزد . طول این رودخانه 150 کیلومتر است و در مسیر خود شهرستان سوادکوه و قسمت غربی قائم شهر و بهنمیر و روستاهای اطراف را مشروب می سازد و در کشاورزی منطقه نقش مهمی دارد
رودخانه سیاه رود
یاین رودخانه از ارتفاعات برنجستانک در 15 کیلومتری جنوب شرقی قائم شهر سرچشمه می گیرد. سیاه رود 65 کیلومتر طول دارد و دارای مسیر ی پر پیچ و خم است . شاخه های متعدد آن بین قادیکلا و ساروکلا به هم پیوسته و پس از عبور از شرق قائم شهر و مشروب نمودن اراضی مسیر از روستا های لاریم جویبار گذشته به دریا مریزد . کشاورزان حدود 30 روستا از آب این رودخانه استفاده می کنند . امروزه آلودگی حاصل از پسابها و فاضلاب های خانگی و صنعتی ، که به این رودخانه می ریزند موجبات نگرانی همگان را فراهم آورده است .
برچسبها:
حصیربافی یا بافت بوریا بی گمان یکی از قدیمیترین صنایع دستی و شاید کهنترین آنها باشد نمونههای بدست آمده در بین النهرین و آفریقا گواه آن است که حصیربافی و سبدبافی، منشاء نه فقط نساجی بلکه سفالگری یا کوزه گری نیز بوده است. پروفسور آرثر آپهام پوپ معتقد است که نخستین زیراندازهای بشری از نی و گیاهانی که در باتلاقهای سفلای بین النهرین روئیده، تهیه شده و بهم انداختن ساق گیاهان و در آوردن بافته ای «حصیر» مانند اولین قدم در دستیابی انسان به شیوههای تولید قالی بوده است از این رو با قاطعیت میتوان اظهار کرد که نخستین زیراندازهای تهیه شده توسط انسان بافتههای حصیری بوده و اولین سرپناهها پس از رسیدگی در غارها و غارنشینی به کمک حصیر و نی پدید آمده است.
امروزه در مناطق مختلف کشورمان بویژه مناطق شمال و جنوب آن هر کجا که دسترسی به برگ درخت خرما، ساقه گندم، نی و ترکه امکان پذیر باشد میتوان نشانههایی از حصیربافی و سبدبافی را یافت با این حال این صنعت در استانهای سیستان و بلوچستان، خوزستان، کردستان، هرمزگان، بوشهر، خراسان، کرمان، یزد، فارس، مازندران، گیلان، آذربایجان شرقی و تهران از رونق بیشتری برخوردار است.
حال با توجه به تنوع مواد اولیه و روش بافت در سراسر کشور در این کارگاه آموزشی با چند نمونه از شیوههای بافت مناطق مختلف آشنا خواهیم شد.
مواد اولیه حصیربافان نقاط مختلف ایران به نسبت تنوع محیط جغرافیایی کشور متنوع است و بیشتر عبارت است از برگ درخت خرما، ساقههای نی باتلاقی مناطق گرمسیری و سردسیری، ساقه گندم، ترکه بید و … مواد پرداخت کننده عبارتنداز انواع روغنها از جمله روغن جلاء.
ابزار و وسایل مورد استفاده در حصیر بافی بسیار ساده و محدود نظیر داس، انواع کارد، اره، رنده، انبر دست، قیچی، سوزن، درفش، دفتین و سنگ نفت است.
این ابزار عمدتاً برای قطع گیاهان و پیراستن آنها به منظور آماده سازی مواد اولیه مورد استفاده قرار میگیرد و گاهی نیز حین تولید به عنوان وسیله کمکی امر ساخت را تسهیل میبخشد.
پس از رسیدن نی به قطر و طول مطلوب بوسیله داس از نزدیکترین محل به ریشه قطع و پس از جدا کردن برگهایش در قسمت بالای آن در جهت طولی شکافی با چاقو ایجاد میشود سپس به صورت انبوه روی هم قرار گرفته و کوبیده میشود تا به صورت نوارهایی با عرضهای متفاوت در آید در مرحله بافت نوارهای حاصله در کنار یکدیگر قرار گرفته و بصورت سه تا زیر، سه تا رو بافته میشود و همانگونه که گفته شد حاصل کار بیشتر به مصرف حصیر زیرانداز، حصیر سقف و بدنه کپر میرسد.
شیوه کار چم بافی، مرواربافی و ترکه بافی به طور تقریبی مشابه یکدیگر و شبیه بافت شعاعی بامبو است به این طریق که بافندگان ابتدا ترکههای درخت را که ماده اولیه مورد مصرفشان است انتخاب و آن تعداد از ترکههایی را که قابلیت تقسیم شدن به دو ، سه یا چهار قسمت را دارند ابتدا برش طولی داده و سپس از نظر اندازه به طولهای مورد نیاز در آورده و در آب میخیسانند تا انعطاف پذیر و قابل استفاده شود.
درمرحله بافت تعدا چهار عدد از ترکهها در کنار یکدیگر قرار گرفته و تعداد چهار یا پنج ترکه دیگر بصورت متقاطع روی آنها قرار میگیرد تا تشکیل یک ستاره هشت پر را بدهد آنگاه به وسیله ترکههای باریکتری مهار شده و بافنده با ترکههای نازک عمل بافت را به شیوه یکی از زیر، یکی از رو آغاز کرده و ترکهها را بطور یک در میان از لابلای ترکههایی که قبلاً بطور متقاطع روی یکدیگر قرار گرفته عبور میدهد و این کار را تا تکمیل قسمت کف شی که تولید آن مورد نظر است تعقیب میکند.
بعد از پایان کار بافت قسمت کف، در محلی که قرار است از آن جا به بعد لبه کار بافته شود عموماً صنعتگران به بافت حالت مارپیچی داده و کار را به شیوه قبلی ادامه میدهند و انتهای کار را نیز بصورت مارپیچ در آورده و سر ترکههایی را که در واقع حالت تار کار را دارند به داخل قسمت مارپیچ خم میکنند.
حصیر از گذشته تا به امروز مصارف متنوع و گوناگونی چون کیف، سبد نان، زنبیل (ساک خرید)، سبد میوه، زیرانداز، پاراوان و کلاهک آباژور داشته است. حفاظت از حرارت و آتش، فشار، ضربه و اشیای نوک تیز و برنده برخی از راههای نگهداری است که البته این تولیدات با آب ولرم و شویندههای معمولی قابل شست و شو است.
برچسبها:
للك lalak از بلغور ريز گندم درست ميشه كه طرز تهيه اش رو تا لحظاتي ديگه ميبينيم. فقط اينو بگم كه من مرده اش هستم و يه ديگ پر ازش جلوم بذارن تنهايي تمومش ميكنم. اول ته ديگش بعدم خودش. حالا بگذريم از اينكه خدا تو سرم زده و اين امكان برام وجود نداره و فقط سالي يه بار يه ذره بيشتر نميتونم بخورم . آخه نفخ داره و دل درد ميگيرم (البته حميده جون ميگن اگه سه ربع بذاريم دم بكشه نفخش گرفته ميشه) . ما اينجا تو شهر خودمون بهش ميگيم للك ولي قسمتهاي ديگه استان ممكنه اسامي ديگه اي داشته باشه مثل گِمنِه gemneh كه واسم جالبه با خورشت گوشت ميخورنش. ما اينجا للك رو با قليه ميخوريم و فقط هم اين مدلي بهم ميچسبه. (“ما” يعني من و اطرافيانم. و مجددا هم تكرار ميكنم كه اين رسپي كه مشاهده ميكنيد شيوه اي هست كه ماماني خانم درست ميكنن ممكنه سايرين به شيوه هاي متفاوتي درستش كنن)
موادلازم :
للك دو پيمانه
آب (يا آب مرغ) دو پيمانه
پياز دو عدد بزرگ
روغن
نمك
ما اينجا للك رو فله ميخريم اما من توي سوپر ماركتها ديدم كه للك بسته بندي شده هم موجوده. فقط خيلي دقت كنيد روش نوشته بلغور ريز دانه گندم. دو مدل تو بازار هست يكي بلغور معمولي يكي بلغور خيلي ريز. ريز دانگيش هم در حديه كه اگه دو درجه بيشتر خورد شه ميشه آرد گندم. پس اميدوارم درجه ريزيش دستتون اومده باشه و اشتباه نخريد
للك رو تفت ميديم در حدي كه تغيير رنگ داده قهوه اي روشن بشه . مواظب باشيد خيلي زود ميسوزه
سمت چپ للك خام رو ميبينيد و سمت راست عكس للك بو داده رو مشاهده ميكنيد
پياز رو با روغن تفت ميديم تا طلايي خوشرنگ شه. مجددا دقت كنيد نسوزه
آب مرغ (يا آب و نمك) رو اضافه ميكنيم . ميذاريم به جوش بياد
ما با آب مرغ درست ميكنيم چون هم مقوي تره هم خوشمزه تر. پس اگه تو خونه آب مرغ داريد كه ديگه خودش ادويه و نمك داره در غير اينصورت همين الان به آبتون نمك و زردچوبه هم اضافه كنيد.
پيشنهاد خودم اينه كه از آب مرغ استفاده كنيد
و اينم بگم كه هميشه ميزان آب و للك مساويه پس راحت تو ذهنتون ميمونه
همين كه بجوش آمد للك رو اضافه ميكنيم
بهتره با قاشق چوبي باريك هم بزنيم كه دوران بهتري شكل ميگيره و بافت للك بهتر ميشه
وقتي آبش تمام شد حرارت رو كم ميكنيم و در ديگ رو ميذاريم و اجازه ميديم ده دقيقه دم بكشه
مواضب باشيد ته ديگش نسوزه
اگه خوب درستش كرده باشيد و پياز داغ و روغن خوبي داشته باشه و درست همش زده باشيد الان موقع سرو دونه دونه و شيك از آب در مياد
خيلي ها رو ديدم كه للكشون شفته و خميري بوده. پس يه كم هم تجربه و دقت ميخواد. ولي آي خوشمزه است! آي خوشمزه است!
براي اينكه للك لطيف تر بشه و به اصطلاح بوشهري ها تيف دربياد مادربزرگ حميده جون ( كه اهل شهرستان دشتي هستن و به شيوه هاي مختلفي مرتب گمنه رو درست ميكنن) به اين صورت عمل ميكنن كه كمي ميزان آبش رو بيشتر ميكنند و بعد از اينكه للك رو به آب اضافه شد و للك آب رو كشيد زير ديگ رو خاموش ميكنند در حالي كه هنوز مقداري آب روي للك باقي مونده بعد در ديگ رو گذاشته و بعد از 10 تا 15 دقيقه مجدداً زير ديگ را روشن كرده و اجازه ميدن تا به مدت 15 دقيقه دم بكشه كه ديگه ته ديگ نخواهد داشت.
برچسبها:
یتیمک یک غذای بوشهری است که شاید به نوعی معادل یتیمچه معروفی باشد که در تمام نقاط کشور پخته میشود. این غذا گوشت ندارد و سرخ کرده نیست و به همین دلیل میتوان آن را در دسته غذاهای سالم و رژیمی جا داد. ضمن این که یتیمک به دلیل داشتن لوبیا، پروتئین خوبی دارد و استفاده از بادمجان در ترکیبش، آن را لذیذ و خوش طعم کرده است.
مواد لازم:
بادمجان ۴عدد
پیاز یک عدد
لوبیا چشم بلبلی یک پیمانه
آب تمبر هندی نصف لیوان
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
آب یک لیوان
روغن به میزان لازم
طرز تهیه:
لوبیا چشم بلبلی را بپزید. در حین پخت دو بار آب آن را عوض کنید تا خاصیت نفاخ بودن حبوبات از آن گرفته شود. حالا در یک تابه، پیاز را خرد کرده و حرارت دهید تا وقتی که سبک شود. در این زمان بادمجانها را پوست کنده و در آب نمک بگذارید تا تلخی آن از بین برود. سپس آنها را شسته و به صورت مکعبی خرد کنید. بادمجان را به پیازداغ اضافه کنید و به آن نمک، فلفل، زردچوبه بزنید. اجازه دهید بادمجانها کمی در روغن تفت بخورند. سپس یک لیوان آب به مواد اضافه کرده و به مدت نیم ساعت حرارت دهید تا بادمجانها نرم شوند. نصف یک بسته کوچک تمبر هندی را در نصف لیوان آب خیس کنید و بعد از نیم ساعت از صافی رد کنید. لوبیا چشم بلبلی را روی بادمجانها ریخته و آب تمبر هندی را هم اضافه کنید. دقت کنید که چون تمبر هندی شور است، در اضافه کردن نمک غذا کمی احتیاط به خرج دهید. ترجیحا نمک را در آخر پخت اضافه کنید. اگر ذائقه تان میپذیرد، غذا را تند کنید. این غذا در اصل باید تند و پرادویه باشد. بعد از آن که تمبر هندی به خورد مواد رفت و آب غذا کشیده شد، آن را در ظرف ریخته و با سبزیجات تازه تزئین کنید.
برچسبها:
دوقوس ماهی یکی از غذاهای محلی استان بوشهر است.
مواد لازم:
ماهی متوسط: ۱ عدد
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذا خوری
نمک و ادویه و زعفران: به میزان کافی
سیر: ۵-۶ حبه
پیاز متوسط: ۱ عدد
فلفل قرمز: ۱ قاشق غذاخوری
طرز تهیه :
ماهی را پس از شستن و تکه کردن به آن نمکزده و آن را سرخ میکنیم وکنار میگذاریم. سیرها را کوبیده با پیاز رنده شده تفتمیدهیم و رب گوجه فرنگی را در یک لیوان آبحل کرده و به آن اضافه میکنیم. وقتی به جوشآمد، نمک و فلفل و ادویه را به آن اضافه کرده ومیگذاریم بجوشد، در آخر به آن زعفران اضافهکرده و روی ماهی سرخ شده میریزیم. این غذاتند میباشد و میتوانید مواد را لابه لای برنج همگذاشته و میل نمایید.
برچسبها: